Kézműves borok

Borkészítés


Pincénkben kézműves, természetes borok készülnek spontán erjesztéssel. Száműztünk minden segédanyagot, nem használunk enzimeket, élesztőket, aromatikát. Nem alkalmazunk cukor- és savpótlást, savtompítást, vagy egyéb vegyészkedést. A szőlőt – estenkénti édes, vagy aszús tétel készítésétől eltekintve – teljes érésben szüreteljük, majd változó időtartamú héjon áztatás után, a színlevet különválasztva és felhasználva, reduktív módon erjesztjük, kizárva minden, a szőlőgyümölcs aromavilágát befolyásoló tényezőt. Az érlelés során – egyes különleges tételeknél – fahordót és amforát is használunk. Törekszünk a kénessav minimalizálására, boraink egy része derítés, nagyobb hányada szűrés nélkül kerül palackba. Esetenként készítünk natúr kategóriás tételeket is.

Boraink nem tudnak úszni, futni, vagy ugrani, így nem versenyeztetjük őket. Nem divatborok, így nem kívánjuk a fogyasztói trendeket sem követni. Bennük elsősorban a Somlót, a fajtát, a mikrokörnyezetet és magunkat próbáljuk bemutatni. Munkánkat nem az anyagi haszonszerzés motiválja, a célunk egyszerűen nem más, mint elvonatkoztatva minden tiszta, őszinte és szeretet vezérelte emberi tevékenységé: Az alkotás, vagyis az ég felé emelése annak, ami a sárból gyúratott!



Fel a lap tetejére!